Тролеи и асансьори

Е24: Тролеи и асансьори с гост Тишо Иванов.

Здравейте, в епизода правим бърз обзор на финалистите в лонг уикенда на LAUNCHub, говорим за феноменалната иновация Jaktogo, приложения за умни телевизори от България, както и новия стартъп на екипа от SECLive – HiredInTech.

Разбивка на епизода:

Новини от България:

(1:18) Дъглият уикенд на LAUNCHub – говорим за Adtapsy, Bitcoini, Brainstorm, CicerOOS, Clusterize, CM2W, deTENSDiscountfinder, Enolyse, Goodwerp, MEDinar, Tabfoundry и Zeduki.

(19:40) Тишо се появява

(54:45) Jaktogo якета и мушами

(1:00:25) Приложенията на ib3 media за умни телевизори

(1:05:10) hiredintech.com стартира, за да помогне да преборите интервютата в световните технологични фирми

Актуализация

(1:08:40) TheSocks

Препоръки

(1:14:12) Инструмент за създаване на хубави CV-та

(1:15:58) HealBeИзмама или лоша комуникация?

Shoutout на седмицата

(1:18:35) Поздрав към слушател на седмицата

(1:19:34) Още

Виц на седмицата

 

Приятно слушане!

 

 

 

9 коментара

 1. Vasil каза:

  По темата с equity crowd-funding:
  Аз виждам два основни проблема за инвеститорите в тези платформи и защо ако нямаше hype-a около tech startups не биха могли да съществуват в този си вид дългосрочно.
  1. При equity investment e задължително да се извърши financial and legal due diligence. В случая отговорността за тези проверки като, че ли витае някъде посредата м/у платформата и индивидуалните инвеститори. До колкото разбрах от Seedrs те си имат някакъв legal team, но никой не знае как си върши работата. Що се касае до финансовата проверка инвеститорите са оставени да разглежда картинки и красиви видео и евентуално да пишат на компанията да изпрати някой модел. Ключовият елемент да се запознаеш с екипа направо липсва (но да кажем, че това липсва и при инвестирането на борсата, но поне там има по-голяма ликвидност и задължителни стадартни финасови документи).
  2. Съществува вроден конфликт на интереси във възнаграждението на платформата. Тя печели процент от набраната сума, което създава потенциално вредни стимули да насърчава по-високо набиране на капитал и да си затваря очите за съмнителни сделки (което за мен е случая при HealBe). Потърпевши отново са само инвеститорите.
  Като цяло считам, че ще зачестят измамите в тези платформи. По тази причина дори не мога да си представя съществуването на такава в България.

  • Борис Христов каза:

   Здрасти,
   в България има една подобна – казва се БФБ 🙂

   1. Така е, прав си. Макар че самата платформа трябва да е много внимателна да си върши работата, защото при първата измама или провал цялата й репутация отива на кино. Срещата с екипа е основна разлика сравнено с това ако инвестират няколко фонда само. Друг е въпроса дали частният инвеститор, който би сложил 100 или 1000 евро и няма много опит, би могъл да си извади добри заключения от една среща с екипа. Но си прав, че е доста важно.
   2. Да, но имай предвид, че в този случай тя трябва да подбира добри кандидати, защото не печели нищо ако те не наберат целия капитал. Измами ще има, гарантирано, но за това помага и малките суми на инвестиция и диверсификацията.

   Поздрави

  • Николай Начев каза:

   Цяло чудо е, че това изречение изобщо е седяло във FAQ-то на Indiegogo.

   Ситуацията с руския стартъп ги е накарало да си прочетат какво са писали за случайте със злоупотреби и някой адвокат като е видял това безумно изречение се е напомпал на DELETE DELETE DELETE. Връзват си гащите.

   То е ясно, че HealBe кампанията ще го последва и ще изчезне и тя.

 2. Камен каза:

  От подкаста научих за Farmhopping. Пробвах ги и съм доволен. Може да им искате афилиейт бонус 🙂

  Искрено се забавлявам с какво недоверие подхожда Ники към всяка нова идея. Представям си колко е забавно на вашите събирания, когато някой от компанията каже „пичове, имам страхотна идея за бизнес!“, а Ники се пляска по челото преди да я е чул. 😀

  Това в кръга на шегата, разбира се. Много по-добре е да имаш човек като Ники, който да ти каже защо идеята не струва, отколкото да те заблуждава колко е готина.

  Поздрави и продължавайте в същия дух

  • Николай Начев каза:

   Явно опитите ми да не съм негативен или поне да не си личи – не са особено успешни 🙂

  • Боби каза:

   Ти ако можеше и да го видиш как изглежда като изразява недоверие към някоя идея :)))

 3. Камен каза:

  И още нещо (това може да не го публикувате) – забелязах, че времето на коментара ми е 6:06 pm, а реално е 21:06ч. Нещо я WP, я сървъра е off.

  • Николай Начев каза:

   Мерси, не го бяхме забелязали.

   Оправено, за бъдещи коментари трябва да е ОК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *