Демократизация

Е18: Демократизация с гост Тишо Иванов

Здравейте, нов „Стартъп Разговор“ с Ники (да, for real) и Тишо Иванов от Computer World и къде ли не още. След милионите положителни коментари за структурата, продължаваме с нея и с философстването около българските и околийските стартъпи и новини.

Разбивка на епизода:

02:43 – Новини от България: Storpool със Серия А финансиране (02:53), някои от новите инвестиции на Launchub и философстване около инвестиционната им философия (09:19), българската летяща кола от Пловдив (35:28), мобилното приложение за викане на такси TaxiMe (45:30)

1:04:55 – Новини от Източна Европа: FaceRig, 3D лица за онлайн чат (1:05:08), BellaBeat, апаратче и социална мрежа за бременни в едно (1:13:15), CGTrader, пазар за 3D форми, които да си произведем в къщи (1:21:30), BTC-E, българска биткойн борса? (1:31:25), някои успешни кампании в Кикстартър (1:40:15)

2:10:30 – Препоръки: Duolingo, Flappy Bird MMO, Without their permission

2:19:38 – Актуализация, прогрес, обновление, update: Jobio, Melissa, пре-акселераторът на Старт ит смарт, уча.се с абонаментни планове

2:30:17 – Предстоящо: шести апликационен прозорец на Eleven

Линкове, споменати в епизода:

Летяща кола в Калифорния Terrafugia
Джаджа, подобна на Chipolo

Приятно слушане!

5 коментара

  1. На пръв поглед „демократизиращите“ ефекти на интернета са опияняващи.
    Но всъщност се оказва, че в крайна сметка централизацията може и да стане безпрецедентна. WhatsApp се е продала за 16 милиарда на Фейсбук. 2-3 фирми ще контролират цялата социална комуникация накрая. Демокрация.

    И това е един от основните проблеми на стартъп културата. Основната мечта е да продадеш (ех, ако може да е за над милиард) на Гугъл и Фейсбук. С други думи (груби), да се слееш с управляващата коалиция, като ти купят вота.

    • Боби каза:

      Въпросът е дали демокрацията в случая е концентрирането на услугите или в свободата на нас юзърите да изберем кое да ползваме. Докато последното важи, дори концентрацията е поносима си мисля.

      • Що за избор е това, след като която и услуга да избера, ако стане малко по-успешна, със сигурност ще бъде глътната от някой от гладните за данни гиганти.

        Някой би казал, че има оупън сорс алтернативи. Гледам и да ги позвам, Но това е подобно на свободния ми избор да купувам домати от супера или да си ги гледам сам на село. Теоретично го има, но е напълно безсмислено да се споменава.

        • Боби каза:

          🙂 Аз бих го сравнил по-иначе: дали ще има домати в магазина или няма да има изобщо. Тоест проблемът ще дойде когато настъпи интернет-комунизмът.

          Но пък като се замислиш и в най-монополизираните пазари като search има достатъчно алтернативи, като тази, която ползваш ти да речем.

  2. Илия каза:

    Благодаря за поздрава 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *