Независим фиатен лев

В „Мисли за Пари“ дискутирахме дълго различни аспекти на валутния борд заедно с гостите ни Момчил Митев, банкер и Георги Недялков, инвестиционен анализатор.

Какво би станало ако нямаше въведен борд през 1997? Дискутираме други валутни бордове по света, как са се развили и какво е станало. Примери какво е борда и как работи.

Какво би станало ако падне борда и курса на лева поскъпне или поевтинее. Кой би имал изгода от това и как. Кои са плюсовете и минусите от това. Кои сектори на икономиката ще се възползват и по какъв начин. Кои сектори ще загубят и как. Референции със ситуацията в Гърция, Аржентина и Русия и балтийските републики при кризите им. Скъп ли е лева или евтин? Как се формират дисбалансите в икономиката в следствие от наплив или отлив на капитали. Какво представлява механизмът ERM (антрето на еврозоната) и как работи?

Всичко това чуйте в епизода.

Линкове, споменати в епизода

Петиция за премахване на борда

Интервю със Стив Ханке

 

3 коментара

 1. Здравейте, много необходима дискусия, която за съжаление липсва в обществения дебат на България.

  Хей, злпополучният „симвУ’л“ бе поправен отдавна, а чейнЧ сатана чейнДЖ току що. Благодаря за помощта – все пак всичко върша сам, а винаги съм държал на чист български правопис. Грешки се допускат понякога.

  Бих искал да добавя и тази публикация към дискусията з аборда, която описва разликата между политиката на фиксиран и плаващ валутен курс и последствията от това за фискалната и монетарна правителствена политика при постигането на обществено значимата цел – пълна заетост и ценова стабилност, благодаря.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/09/blog-post_15.html

  В бъдеще бих се радвал да дискутираме.

 2. Spiro каза:

  momcheta nedeite da govorite za neshta koito ne razbirate…. valtnuiat bord otdavna triabvashe go niama …. prosto ne razbirate ot ikonmika i finansi …. samo gluposti drunkate …. oshte po – smeshno puk zvuchi zashtita vi na drugarq Kostov koito razsipa cialata industria na dujvata ni … спрете се с тия глупсти иначе ше си останвм най-бедни в цяла Европа … aman ot pishman razbirachi ….

 3. Искам да поканя predpriemachite.com да присъстват на първата в България икономическа кръгла маса, на която ще се дискутира модерната монетарна теория и какво тя предоставя на България за излизане от тежката икономическа криза. На нея ще говори един от създателите на ММТ (неочарталистите) Уорън Мозлър, а също и проф. Павлина Чернева, наш сънародник и ММТ икономист, преподаваща в САЩ – водещ световен икономист по проблемите на пълната заетост и ценовата стабилност

  Темата за валутния борд ще бъде дискутирана също.

  Има фейсбук страница на събитието, което ще се проведе на 9 ноември от 10 часа сутринта в УНСС-София. https://www.facebook.com/events/236189466538715/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *