Младият пенсионер

В първия епизод на „Мисли за Пари“ ще научите защо да спестявате за старини и как. Каква ще ви е пенсията? Какви са тези пенсионни стълбове и за какво служат? Как частните пенсионни фондове управляват парите ни, къде ги инвестират и какво ни гарантират. Даваме и пример как млад човек, който се осигурява на 1 500 лева днес и работи до пенсия може да получи от трите стълба пенсия, по-висока от заплатата си.

Във втората част, разговорът ни с Георги Недялков от Polar Capital и Илиян Стефанов от Novotick продължи към начини за инвестиране на личните средства, как да поправим липсата на знания, възможностите от България за инвестиции по целия свят и една шокираща статистика за инвестициите в имоти като дългосрочно спестяване.

 

Линкове, споменати в епизода:

http://www.polarcapital.co.uk – инвестиционен мениждър, в който работи Георги Недялков

http://novotick.com – специализирана финансова къща, в която работи Илиян Стефанов

http://www.schetovodstvo.info/dokument.php?g=42&d=615 – как се смята държавната пенсия в момента

http://poc-doverie.bg/?cid=45 – тук можете да пресметнете колко пенсия ще получавате от вашия Универсален Пенсионен Фонд.

https://applications2.nssi.bg/PensionsCalc/ – тук НОИ ви помага да изчислите прогнозната пенсия, която ще получите от държавата. Трябва да си извадите ПИК номер от НОИ.

http://www.allianz.bg/site/index.php?page=pod_dohod – документи, които показват къде Алианц Пенсинно Осигуряване инвестират събраните пари и каква е инвестиционната им политика.

 

Един коментар

  1. Пламен Петров каза:

    Браво, момчета! За мен чутото бе много полезно и научих нови неща. Това е качествено съдържание, продължавайте в същия дух! Ще се радвам да се появите по някое време и в iTunes като подкаст. Започвам да ви следя 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *